In het jaar 1993 stichtten studenten Franse taal en cultuur aan de Universiteit Leiden de studievereniging Gibalaux. De vereniging had als doel de verbroedering van de studenten Frans door middel van het organiseren van Frankrijk georiënteerde activiteiten, zoals reizen naar Frankrijk en wijnproeverijen, Franse boekverkopen en lezingen over het Franse politieke klimaat.

Maar hoe is de vereniging nu dan aan de naam Gibalaux gekomen?

In de zomer van datzelfde jaar hield dezelfde groep studenten Franse taal en cultuur een wedstrijd. Het was een zonovergoten zomer, dus de wedstrijd bestond uit fietsen naar Frankrijk! In groepjes van drie fietsten zij naar Frankrijk, en wie er in drie weken het verst zou komen, zou de naam van de studievereniging mogen bedenken. En het groepje dat het verst kwam, strandde helemaal in de zuiderlijke regio Occitanië, in het dorpje Gibalaux Le Bas. Gibalaux afgekort werd toen de naam van de studievereniging.

Het Frans Dispuut Leiden Gibalaux vond zijn oorsprong en zette daarna door met de Franse cultuur promoten, tot op heden!