Inmiddels drie decennia geleden werd onze prachtige studievereniging F.D.L. Gibalaux opgericht door een groep studenten van de opleiding Franse Taal en Cultuur. Zij wilden door middel van activiteiten en wederzijdse liefde voor al dat Frans is mensen bij elkaar laten komen.

Maar, Gibalaux is natuurlijk een redelijk onbekende, nietszeggende naam. Niets is echter minder waar, de naam Gibalaux heeft een schitterend verhaal; continuez à lire!

In 1993 werd onze vereniging opgericht door studenten die opzoek waren naar meer fraternité binnen hun opleiding en nu, 30 jaar later, is dat nog altijd het hoofddoel van Gibalaux. Wij vormen een verbindende schakel tussen studenten Frans en organiseren samen met hen wekelijkse activiteiten die in het teken staan van educatie en gezelligheid. Een lidmaatschap bij onze vereniging staat garant voor mooie ontmoetingen, interessante ervaringen en onvergetelijke herinneringen.

Vanwaar de naam? Om deze vereniging een naam te geven hielden zij een fietswedstrijd. Binnen een bepaalde tijd moesten groepjes studenten zo ver mogelijk Frankrijk in fietsen. De groep die de meeste kilometers zou hebben afgelegd aan het einde van de tijd mocht de vereniging een naam geven. De winnende groep vond zichzelf uiteindelijk in Gibalaux Le Bas, zo’n 1380km bij onze Universiteitsbibliotheek vandaan. Om dit schitterende dorpje tussen Toulouse en Perpignan te eren, doopten zij de studievereniging “Frans Dispuut Leiden Gibalaux”. De rest is geschiedenis.

Onze vereniging getuigt van alle voordelen van een kleine vereniging, hecht onderling contact en korte lijntjes met docent, maar doet niet onder voor grote verenigingen. Zo organiseren wij jaarlijks een prachtige reis naar een Franse bestemming, borrelen we wat af en verblijden we leden met zogenaamde tostiuurtjes in tussenuren. Ook kan je langs komen om te struinen in onze bibliotheek met verschillende klassieke, maar ook minder klassieke pareltjes, volgen we een wijnproeverij en gaan we in het voorjaar een weekendje weg. Gibalaux is gemaakt voor én door liefhebbers van de Franse taal en cultuur en dat merk je: iedereen kan het goed met elkaar vinden en de sociale cohesie is groter dan ooit te voren. Iets waar wij heel trots op zijn!

 

 

Psstt… Wist je dat je in ons logo een klein stipje ziet in de kaart van Frankrijk? Dat is waar Gibalaux Le Bas ligt.

Gibalied

De band tussen de leden van onze vereniging wordt extra versterkt door ons verenigingslied. Het lied werd lang geleden bedacht en is in 2018 door het toenmalige bestuur herontdekt. Sindsdien heeft menig lid en niet-lid kennis gemaakt met het lied.

We presenteren hem met trots op onze website! Zing vooral vrolijk met ons mee.

Allons enfants de notre faculté

Les fêtes peuvent commencer

Gibalaux est plein de surprise

Nous allons bien nous amuser (2x)

 

Inscrivez-vous sur toutes les listes

Et ainsi ne serez pas trop tard

On part peut-être pour Paris

S’on veut se faire beaucoup de plaisir

 

On est fou de Gibalaux

On n’y boit que du Bordeaux

Buvons, buvons, comme des cons

Que la tête tourne en rond!